Šta joj se desilo?

Čaša od kristala, jantara i žada

*

Logika je vrlo kompleksna i neumoljiva nauka. Povazana sa psihologijom i razumom čuda stvara.
Nama je uvijek bilo lako prokužiti psihopatu . Valjda zato što svaki insan ima nekih patogenih osobina.

Već u prvih par rečenica smo shvatili ono ko i šta.

U djelovanju svakog muškarca sa izraženom sklonosti emocionalnoj manipulaciji (Gaslighting ) koja vodi izluđivanju, postoji ustaljeni obrazac ponašanja ,koji pomaže u razotkrivanju identiteta počinioca. (Nije mjesto za teoretisanje , jer se to svodi na prepisivanje onoga što svako može naći i proučiti u virtuelnom informativnom svijetu.)

Vučica je dala toliko obilje podataka da se crvena lampica pali alarm samo nad jednim imenom.

Lik ima trideset dvije godine.Iz Solane je. Živi sa roditeljima.Nije previše pametan, posjeduje određenu dozu negativne finoće i dosta nametljivog i bezobraznog vokabulara ,naprazno je uobražen , šupljikavo samodstatan , uporan i nedokaziv, sklon lažima, petljanijama i podmetanjima,perfidan i prevrtljiv , bučan , hvalisav i ljubomoran ,osvetoljubiv i gramziv, nedorečen i izgubljen, manijakalno posesivan, iskompleksiran tip, gladan pažnje i slave …Jednostavno polupismeni tupađija , nasilnik i kukavica, jer sve svoje frustracije i psihopatske komplekse liječi na djevojci (i ženama) koja ga je prezrela i otkantala. I u permanentnoj je finansijskoj oskudici.Zbog toga je varalica, potencijalni budući kriminalac bez svijesti i savjesti ,koji najbližim zabija nož u leđa.

Zapis “Šta mi se desilo” je vapaj , poziv u pomoć.

Djevojka je sve učinila da se riješi nasilja i nasilnika . On ne posustaje. Progoni je skoro deset godina. Ona više ne zna šta bi. Dala je sve relevantne podatke osim imena.

Auditorijum blogera mora joj pomoći, u ovim vremenima bremenitim pogubnog nasilja nad Ženama. Identifikovati i na neki našin stigmitizirati maloumnika.

Slatka predaja je fina mlada dama koja se nikom nije zamjerila. Živi svoj svijet ne uplićići se u tuđe .

Mogla je riješiti problem izgovorivši njegovo ime. Evidentno je da ima neki strah , presiju ili…, samo pijetet prema minuloj mladalačkoj ljubavi i ludosti.

Kako Steppenwolfova nije objavila ime idividue koja je godinama proganja i maltretira , da je ne bi diskreditovali i povrijedili ,uskratila nam je mogućnost da ga raskrinkamo , iako smo ga prepoznali i prije nego je počela analiza.

Dokaz je njena prelijepa slika objavljena na početku zapisa.Slika je iz dana kada je mislila da voli.Nadam se da joj nasilnik nije ubio volju za slikarstvom i poezijom . Vrlo je nadarena umjetnica.

Međutim ništa nas ne priječi da eliminišem većinu drugih ,mogućih , a nedovoljno inkrimisanih likova, sličnih kvaliteta i da auditorijum blogger ba sam dođe do imena vinovnika.

Ako slijedimo kauzalne principe u komparatiivno analitičkim procesima dobivenih informacija i deduktivno – analogne primjene sistema eliminacije mogućih subjektivnih počinilaca može se , potpuno vjerodostojno , izdvojiti samo jedan mogući krivac.

U prvi mah nam na um pade stvaranje jedanog humoresknog igrokaza baziranog na satiričnom prosedeu , ali bez otklona od date faktografije , kojim bi pokušali dati kroki analizu potencijalnih kandidate sklonih manipulacijama raznih vrsta. Ipak , sistemom eliminacije utvrdila bi se, van svake razumne sumnje, nevinost procesuiranih aktivnih muških bloggera.

Naše viđenje u kasnijem tekstu označenih blogera ne bi bilo uvredljivog karaktera , već pokušaj objektivnog sagledavanja činjeničnog stanja proisteklog iz djelovanja na bloggger.ba.

No, bez obzira na objektivnost , analitičnost i kauzalnost igrokaza, takav pristup se ne bi svidio ni jednom označenom akteru.

Kako , u principu , nismo od konflikta , ovaj put se odustalo od predstavljanja tog šireg satirikona. Ako Bog da , biće vremena, povoda i prilika da se zadovolje znatiželje i očekivanja.

Zato ćemo ukratko češljati i eliminisati “elitne i eminentne” bloggere iz kruga mogućih krivaca:

I.Povremeno , kada zbog PMS migrena nije odsutan, najdominantniji ,najprisutniji , bolesno dosadni i poprilično nerazumni blogger nekontam.ba se nameće za prvog kandidata. koji ne ulazi u obzir .

Osim poprilične razlike u godinama i neugodnog lika , njegova nerazumna molećivost i opterećenost kompleksom manje vrijednosti , neiskustvo i nezrelost u svakodnevnom kontaktu, pogotovo sa ženskim svijetom su odnijele prevagu nad izraženim sociopatsko manipulatorskih osobina u pokušaju.

II.Drugi po aktivnost blogger Okno je prostorno , vremenski i emocionalno vrlo daleko od slanog sjeveroistoka BiH. Osvetoljubivost , posesivnost , vješto prikriveni Edipov kompleks i napadi nerazuma ,ipak ostaju u sjeni , većini , a ponekad i njemu samom , nerazumljivog , izražajnog diskursa paradoksa dijametralno suprotne vokacijske”poetike” .Vežući i svoj i čitaočev um u čvor nerazumljivim klišeima sa tankim prosedeima , mislim da nije sposoban jednostavno i ljudski prići nekoj ženi i zavrtit joj mozak. Komplikovana jubav prema majci ga , vjerovatno i uglavnom sprečava da bude opsesivno kompluzivan sudionik u nekoj eventualnoj vezi.

III.Treći najaktivniji i vjerovatno najdosadniji blogger špago smail je sam sebe isključio iz date kombinacije , Njega , zarobljenog u prepisivanju i prošlosti , ništa , pa ni žensko ne interesuje. Hoće se reći granice njegovog sjećanja ne dotiču ženski rod , ukoliko nisu upokojene i kao takve dostojne za vremeplovsku prezentaciju

IV.Četvrti po aktivnost blogger je sam sebe definisao kao preverznjaka usko ograničene tramvajske seksualnosti . Igrom slučaja, po vlastitom priznanju nije imao “pravu žensku” već devet godina upravo od vremena kada je mlada dama počinjala voljeti.Zbrajajući godine njegovih iskustava i lične afinitete imenovani vjerovatni nije ni svjestan da je sebe proglasio junferom, u smislu tjelesnog kontakta sa normalnom ženskom osobom.

Ima iste godine kao i većinu osobina kao i inkrimisana ličnost,ali se užasava od fizičkih kontakata sa ženskim svijetom; osim kada ga nepoznata starija gospođa , nenadano pita za savjet šta kupiti muškarcu za poklon ili kad ga majka obiđe i pomogne mu u snalaženju u tujini. Čuj molim te starija njemačka gospoja zaustavlja vrlo neuglednog , nepoznatog mlađeg muškarca na sred džade i pita ga za vrlo intimne detalje. Ta nemojte nam kasti!

V. Čovjek kojeg vizuelizacijom imena sfumato ( pušač), odnosno sfumi (popušlić) više nema na blogger.ba je svojim rođenjem sam sebe isključio iz muško ženskih odnosa. Njegova zla ,vehta, prepisivačka , Sokratovsko stoička opstojnost je sveprisutna na blogeru kroz,za ljudski um neprihvatljivi broj klonova i spamova , što “muške” , što “ženske” bespolnosti.

Teoretičar, pušiga,fajront , tarabar,tvorničar,sivo nebo,atry,firer,sivo nebo, prezervativ ris, vrtlog, eyriri, sollaya, tajni agent,legal…

Ima ih još .Neki su aktivni , neki su žene. Ali ih još nećemo imenovati . Nek se još malo prže u vlastitom lažima i valjaju u svom kalu, povlačeći neuke sa sobom.

Živo svjedočanstvo sterilnog , impotentnog i aseksualbog bića . Kofrči se ,a hadum i junfer pri koncu četvrte decenije. Kojeg li krkanluka i smijurije?Dobri ljudi ,za riplija je : Da li je to moguće?

Ne, ovakav lik nikoga ne bi umio ni zavesti , ni prevariti u stvarnom Životu.

Iako su sebi dali diskutabilna imena , koja im po njihovim shvatanjima prilikuju , katran i mizantrop svojim poetskim vizijama i godinama se ne uklapaju u osnovnu sliku inkriminisanog negativca.

I to bi bilo sve.Bez obzira na našu rezolutnost , posjetioci crkusa će se upitati da li smo u pravu , da li smo sve obuhvatili , tražeći od nas ime.

Mi smo svoje rekli. Ime nismo objavili.Mi smo ga nacrtali, Svoju dužnost smo ispunili.

A auditorijum treba sam zaključiti ili će im se pisateljica smilovati i predočiti ime.

Bilo bi poželjno da to učini . Radi savjesti , radi mira i vlastite sigurnosti, ali i zbog nekih drugih žena koje su izložene opasnosti , a nisu toga ni svjesne.

Sve je tako jednostavno i nema zabune kad se pažljivo čita.

Ah , skoro zaboravismo završnu besedu:

– Desio joj se nezreli maloumnik.

7 komentara

  1. Draga damo

   zaista mi je drago što imaš sjećanje i prepoznaješ krivca,
   i što se ne bojiš reagovati.

   Od tebe nisam ništa drugo očekivao.

   Tvoja dobrota , suptilnost i analitičnost su uvijek bili na strani istine.

   Ne bojim se za tebe , imaš hrabrosti i odlučnosti da se izboriš sa svim nedaćama.

   Sretno i hvala Ti.

    1. Mila damo

     zaslužuješ ti i više od tih par riječi,

     ali uzevši u obzir moje kalendara

     i da ne volim nepozvan upadati na bloggove,

     (Ti mi ,do večeras,nikad nisi dala “upisnicu”)

     mnogi tvoji zapisi su ostali bez mojih riječi.

     A ja tako volim napisati koju iskrenu crticu o lijepim , razumljivim , autentičnim i dobrim zapisima.

     I evo tommorow me stigla.

     Hoću reći osam godina se nismo susretali na bloggu. Bar ne zvanično.

     A svako sutra koje počinje danas , je prlijepo i nosi nadu:

     La vie est belle ! – kako ti reče.

     Život je prelijep – dodajem ja.

 1. Kao prvo ova slika je čista magija.

  A kao drugo, ma on nije ni m od muškarca da se tako ponaša prema ženi. Koja je to slabost ne uzeti situaciju kakva jeste, dobiješ korpu i uzmi je i reci ćao, a ne praviti probleme, biti stalker i ko zna šta sve još raditi. Treba ga dobro izmlaviti da mu nikad više ne padne na um.

 2. Da Senorita

  slika jeste čista magija.

  I ja sam ostao osupnut ljepotom i umjećem dvadesetogodišnje umjetnice.

  Nadam se da joj nisu ukradeni snovi,

  i da je nastavila sa slikanjem.

  Mislim da je djevojka dovoljno jaka da uz Božiju pomoć krene dalje,

  jer kako reče Selina : La vie est belle !

  I nadam se da bi joj pritisak bloggera na nerazumnika mnogo pomogao.

  Hvala tebi na podršci.

Komentariši