Bajka o Galeriji Bosna zemlja Božije milosti u Sarajevu Gradu čednosti – Uvod

U osvit godišnjice

Prihajalna besjedo in navodilo oliti predmuhabet

Imamo Galeriju ; nijeme, gluho bilo .,insani. Ovu množinu će jednog dana neko objasniti , a možda neće biti ni potrebno.

Mlađi , poprilično samobitni brat Baška baŠa , pomalo šeret , malo više mahalaš i vječni đuvegija , na dan otvaranja Galerije , u društvu nekih drugih obavezno nepozvanih , ali neizostavno prisutnih prelijepih mahalkinja i nešto manje ugodnih mahalaša, usporeno , mahalski precizno natandari muhabet :  

“Uvijek si slovio kao pametan čovjek , ali sada znam da si izuzetno pametan. Dok si bio mlad rasipao si energiju , vrijeme , bio vrijedan baštovan i … ma uvijek si volio cvijeće i đardine,i još svašta nešto. Iskustvio i nauk su  učinili svoje. Što ćeš rasipati energiju i gubiti dragocjeno vrijeme koje ti odjednom ponestaje, nisi frajer .  

Otvorio si Galeriju da ti ljepote dođu na noge , na dohvat ruku i skuta  i dive se tvojim rukotvorinama ,umjeću , životu i  ljubavi. Znaš i sam ; muškarci k'o muškarci , uglavnom blentovije i hablečine , se k'o hajvani , čak i manje razumiju u kulturu i umjetnost , ostavljaju prostor za estetsko bitisanje isključivo nježnim ženskim dušama , rukama i šta ti ja znam u čemu još.  

U saučešnistvu i divljenju  prema umjetnosti se rađa simpatija , iz simpatije razumjevanje , iz razumjevanja sazrijeva  ranjivost i nježnost, i onda tebi , kao đentlmenu ne preostaje ništa nego da odabiraš i bereš zrele jabuke , jal’ ostale voćke i slastice.  

Znam reći ćeš takarli vremena brate moj!Moralo se ! Aha , kak’ ne! Ali to kod mene ne pije hladnu vodu sa bjelavskih česmi . Kod tebe uvijek neki takarli, damarli, dertli vakt'i. Idi bolan, pa se leči.”  

A i Mojsije umjetnik i prorok se mor'o nadovezati:  

“Ne samo pametno , već i jako lukavo. Pored toliko ekspresivnih mjesta u gradu , nađe impresiju i kotu na 17 cm od Love bridge ,salona Beauty. Koje li milimetarske slučajnosti?”  

A rahmetli Deba , preranoletač u nebeske visine ,( dugo očekivani  belaj  u jeku priprema za otvaranje galerije) i belajsuz po vokaciji, bi zasigurno ( jes’ kad bi mu pržun bar na tren dopustio da ohane ), sletio i zakatančio završni naturalistički eglen:

” Joj lava ljudi moji!Boli glava!Atelje , poetski , muzički i umjetnički kafe salon, za damarli divana dušu dao i još mu ljepote druženje plaćaju kupovinom slika, ‘oću reći finansiraju ovu podmuklu barabu. A ime mu je Dobri ; aha , kako ne.”  

Znamo ih svakog pojedinačno i svakog sveukupno , proširiće se u mahali nesvrstana priča. Osnovana ili neosnovana, nije bitno. Svaka će mahalska blentovija dodati svoj obol na kantar taze mahalskeog prosedea i eto belaja. Ode obraz, namah.I bez kursa i bez diskursa.  

Skoro totalna nevinost , u još neobranom grožđu ; ni zabranjene voćke brao , ni slastice dirao i mirisao i u njima uživao , a Galerija već  na lošem glasu.   Iako se pretpostavljalo da će se broj posjetiteljki vremenom povećati , dal’ zbog “lošeg glasa ” il’ neobičnog i prelijepog galerijskog kolorita i ambijenta , a mere biti i zbog slika ( tko da zna ) , moralo se nešto poduzeti i razbiti preuranjeni muhabet prije nego postane mahalska istina.  

Strogoća i Mudrost , godine , a i vaspitanje priječe da se švera ok'o kere pa na mala vrata i razuvjeravaju mahalski kuloari , sa akcentom na kuloarice, jer su one uvijek bile pogubni izazov za lični ego i jednostavnu mahalsku filozofiju ,”dvoje se nađu pa se poslije ne nađu” , prozvani se odlučio za manje popularni i isto tako nesvrhishodni javni demantij.

To vam je k'o mač sa dvije oštrice: jal’ upali , jal ne upali!?

Hoće se reći jal’ u sridu’ , jal’ ukrivo, a to mu dođe skoro na isto. Pitajte Maru , jal’ Daskaru , jal Gataru.

Zvuči malo poznato i odbranaški ,ali izbora se nema, jer istina je uglavnom  bar malo ljepša i drugačija i uvijek ,  ama baš uvijek između…( Quod erat demonstrandum ) .  

Prepuštamo , šenkrat plaho , riječ sveznajućim i manje pametnim naratorima , u mahali prokuženim takarli baljezgatorima. A u međuvremenu uživajte u slikama iz opusa : Zapisi o mjesecu

Nastaviće se …

Predponoćna Galerija Bosna zemlja Božije milosti — Mjesec

 

2 komentara

  1. Iako si i Bandida ono Senorita uvijek preovladava u najboljem smislu te riječi.

   U ljudskom biću obitava nebrojeno mnoštvo želja, snova i nada.

   Reciprocitetom univerzuma – sve je u parovima , tek svaka druga je ispunjiva.

   Ali , ono čuveno uslovno ali… uvijek priziva u pomoć ono pogodbeno ako …

   U svojoj nutrini mora se nositi jasno izraženi kvantum ljubavi , dobrote i milosti.

   Što je je taj kvantum izraženiji to se moć ispunjenja želja, nada i snova povećava u srazmjernom reciprocitetu.

   Bića koja blagorodnost ljubavi i milosti nose u sebi su sretnici.

   Ali , uvijek treba biti obazriv i umjeren sa željama i ne hititi.

   I još nešto , iskustveno:

   Što se više ljubavi, dobrote , milosti i ljepote bezuslovno želi i poklanja drugima biva uzvraćeno kad tad.

   Hvala na opažanju , razumjevanju i dobroti Mila damo

Komentariši