Soda bikarbona kao vodilja poetske izobraženosti

Nabešah kalendara i kalendara , ako ćemo eksplicitni biti , tačno u bocu 290 u stađunima.

Pročitah i ne pročitah pjesama i pjesama. Napisah i ne napisah mnogo toga i više od toga .

Naslikah i ne naslikah bezbroj Božijih ljepota i snoviđenja.

I onda shvatih da malo toga znam i ne znam.

I dalje me fascinira ljudska umnost i neumlje.

Elegija je uvijek elegija , a ponekad to i nije.

Ima komentara i komentara , ali ima i bljutavila do besvijesti.

Neću se trsit teorijskim znanjem o poetici i elegiji , njenoj metrici , motivacijskim elementima i subjektivniim diskursima , izvorima i predstavnicima na bližem i daljem dunjaluku… etc. , jer sam zanijemio.

I am zabezeknut / Io sono zabezeknut.

Naučio sam nešto novo na bloggeru :

-Količina konzumirane sode bikarbone postaje teorijsko mjerilo elegijskog metrike i poetike , ličnog emocionalnog naboja i poetskog znanja i osnov za “komentar”???

Koje li bedastoće , neukosti , degutantosti i zlonamjernosti u samo jednoj prostoj rečenici. No , od zla se ne može ništa drugo ni očekivati.

U ime ljepote stiha , u ime rjetkosti prave elegije na blogeru , u ime senzibiliteta i bjeline mlade poetese , neizmjenro joj se izvinjavam na nedoličnosti i zlonamjernosti “komentara” uz stihove elegije Tama misli.

4 komentara

  1. Iskrena dobrodošlica Senorita

   Ne mogu ti ponuditi adekvatan odgovor, a da ne držim govor. Kako nisam sklon umovanju preskočiću okolokerna detaljisanja.

   U svakoj datosti kruže neke fame. Isitnite ili napuhane , nije bitno U umjetnosti su one malo tajanstvenije ali i prozaičnije.

   Lično nisam čuo za taj slučaj.

   Tačka je ( pra )poćetak i bitak svega …

   Moguće da je neko to uradio . Neukim i dokonim judima svašta padne na um. U slučaju desidbe , sigurno je upriličio neki anonimus. Da je to uradio neko od vrhunskih opsjenara ( Pikaso , Matis, Šagal, Dali ,Polok..,) to bi preraslo u vjekovnu famu o veličanstvenom djelu genijalnog umjetnika.

   I sama znaš da imaju minimum tri-četiri pravca u umjetnosti : pointilizam , simbolizam , minimalizam i konceptualizam koji opravdavaju i ohrabruju instalacije / djela takvog tipa.

   No , razgovor / besjeda o toj temi bi bio jako dosadan i opterećujući za nerv simpatikus prosječnog blogera. Ostavićemo to za neki mogući vanblogerski kontakt.

   Hvala ti na asocijaciji : Koliko ljudi , toliko čudi , a među njima ima najviše ubleha i prepisivača.

   Budi mi pozdravljena Banditice i dobro došla.

 1. Dragi hajrobleki
  Tek sam sinoć kasno pročitala Vaš post. Poznajem Vas ovdje prilično dugo i potpuno razumijem Vašu zelju da zaštite ili negodujete, osobito kad je poezija u pitanju. Znam koliko se u nju unosite dušom.
  Ali ja zaista nisam našla nikakvoga zla u kometaru od blogera D. Shvatila sam to odmah po prvom čitanju kao šalu. Posebno jer je bila potkrijepljena veselim osmijehom. Pošto sam sigurna da mu se pjesma dopala, razumjela sam i da je teška za svariti umom srcem a i trbuhom. I to mogu razumjeti Od toga mi i soda bikarbona došla kao šala. Sigurna sam u to. Sigurna sam da je na to bloger D. i sam pomislio.
  Ja zaista ne volim i ne znam ugledati odmah zlo i zlonamjernost u čovjeku. I ne treba sve i svaku riječ uzimati za zlo
  Zlo je teska riječ. I inače je teško suditi nekome ovako po kratko napisanoj riječi kada u datom momentu ne znamo o čemu covjek misli, šta osjeća i je li ispravno napisao ono što je želio da kaže
  Zahvaljujem se sto ste pročitali pjesmu i što ste uz moju elegiju ali ja Vas od srca molim, nemojte tako oštro jer to nisam svikla od Vas. Ne bih željela da se iko osjeća povrijeđeno ili odbačeno radi jedne moje elegije koja je zaista meni samoj ponekada mrska radi mraka koji me tada opsjeo. Radi moje jedne pjesme,nikako. Nikada.
  Radije bih sve pobrisala i otišla. Primjetila sam da čovjeka nema i njegovih pjesama.
  Ja sam ovdje jer tražim mir, razumijevanje i ljepotu ako je ikako moguće. Drugo ništa ne želim.
  Od srca pozdrav!

  1. Dobar dan Mlada damo

   Hvala na posjeti i iscrpnom razmišljanju o mom poetsko satiričnom zapisu, kazanog u mojoj omiljenoj kratkoj formi – igrokazu. Kao i svaki moj zapis i ovaj pokušava da slijedi osnovna pravila ars poetica (muzike):

   Uvod(adađo)-zaplet(krešendo)-vrhunac(moderato)-rasplet(dekrešendo )-epilog(animato). U ovom zapisu sam , pomalo neuobičajeno , uveo i prolog u osnovni tekst.

   Satira , ko što znaš služi peru da fokusira misao na nešto što nije (blago rečeno) uobičajena životna praksa i što je podložno kritici šireg spektra.

   Mogao sam zapis postaviti kao komentar na tvoju elegiju Tama misli. ali nisam , jer me priječila bjelina tvoje ličnosti , svetost tvoga doma i blagorodno gostoprimstvo kojim dočekuješ svakog gosta.

   Kada bilo šta objavimo na mrežama , mi postajemo javne ličnosti čije riječi podliježu ocjeni javnosti. Zbog toga obvezatno moramo dobro gledati širu sliku , moguće uzročno posljedične reakcije i promisliti šta , kako i na koji način korespodiramo sa javnim mnijenjem, jer tada svako ima pravo da komentira javno izgovorenu riječ.

   Nisam konfliktna ličnost , ali lični senzibilitet i vaspitanje me priječi da nijemim pred negativnostima bilo kojeg tipa. Pogotovo aku se te negativnosti okrenute ka ženama, djeci i Bosni zemlji Božije milosti. Onda postajem beskompromisni kritičar i borac protiv negativnosti. U tom kontekstu , meni je svejedno šta drugi misle o meni. Nikad , ama baš nikad , ne reagujem na grubosti , verba obscena ili bilo kakve pežorativne konotacije izrečene meni lično ,

   I meni su moja dva bloga oaza mira, sklonište i odmor od sivila i crnila dešavanja protiv kojih se čitav život borim. Trudim se da slikama , rječju i muzikom unesem bar malo ljepote u ponekad , ne baš svijetlu svakodnevnicu.

   Ponekad , čak izuzetno rijetko , zbog devijantnih dešavanja , i na blogu reagujem kako reagujem . Beskompromisno ! I uvijek , čvrsto stojim iza svake napisane riječi , jer su zapisane iskreno , objektivno , argumentarno dokazive i nadasve prožete neophodnim minimumom Licentia poetica i sa dubokim predumišljajem. A i tada se trudim da poetske sličice budu skladni dio nekog šireg konteksta.

   Oprosti mi Malena. Molim te .Ne umijem drugačije . I hvala ti na strpljenju.

   Mnogo sreće Volatus i čuvaj se. Bar par puta si pomenula onu o zlatu.

Komentariši