Dobre namjere su uglavnom popločane Zlom

U pomen na najtragičniji dan / najstravičniji rat novije svjetske povijesti 11. Jul 1995. / 1992.-!996. , na bloggu Grad čednosti zemlje Božije milosti objavih zapis :

Hvala ti Gospode – Najhrabriji narod na svijetu

Dobih dva komentara.

Jedan je od velike , dobronamjerne duše i dobrote blogerskog svijeta Senorite Bandide :

“A tebi dragi prijatelju veliko hvala što nam pišeš o onome što se ne smije nikada zaboraviti. “

Odgovorih joj s ljubavlju i iskrenim srcem:

“Ne volim hibridnu patetiku kolektivnih sjećanja , ali ima tih dana i tih godina , dana i godina slave , hrabrosti , bola , smrti i očaja , o kojima čovjek mora iskantat ono što ga mori, što mu u nevjerici slama krhki um.

Nabrah kalendara , oho ho i hi hihi , bijah sudionik i svjedok vremena i vremena , događaja i događaja , a još uvijek , Mila damo , ne mogu doći sebi i pojmiti koliko bola i patnje ljudske ruke i um mogu ovim dunjalukom sijati.

I zato je moja vjera u Boga Jedinog nepokolebljiva.
ON sve vidi i zna.
I po pravdi sudi. “

Drugi komentar sam blokirao jer ne želim da mi zlo dotakne uzvišene misli i sjećanja , i da ih prlja svojom zloćom i malicioznošću.

Ali , istinoljubljivost me nagnala da i taj komentar objavim , u ovom odvojenom zapisu , uz komentar vrlog znalca i sveobuhvatnog posmatrača .

Autor:LauraTesla (IP adresa: , )
Email: blue.blackbarry@gmail.com
URL: https://matrixformativa.blogger.ba
Komentar:
“Dobronamjerna opaska: pojam “Bosanac” označava geogradsku pripadnost lokaciji Bosni, ljude koji žive u Bosni pa bili oni Bošnjaci, Hrvati ili Srbi

i još jednom ( da Bleki utvrdi gradivo ) :

“Dobronamjerna opaska: pojam “Bosanac” označava geogradsku pripadnost lokaciji Bosni, ljude koji žive u Bosni pa bili oni Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. “

Moj odgovor na komentar je slijedeći:

Jedno od glavnih mahalskih pravila trojnih glasi :

-Svaka ničim izazvana dobronamjernost je popločana zlom.

Takođe jedna od vodećih uzansi intergalaktičke termodinamike gravitacijskih vibracija , pokupljena iz Blekilijevog Whitetown instituta za primjenjene znanosti glasi:

-Svako prazno ( šuplje ) tijelo ima pravo i slobodu da se kreće u svim pravcima, a po recikliranim otpadnim valovima i da bude kreten.

Ovome ću dodati još neke podatke radi popune umnih praznina tijela koja podliježu zakonima termodinamike.

Bosanac sam . Musliman.

Korijeni Hajro Šabanadžović Blekija datiraju iz vremena kada Novi još uvijek nije bio Herceg Novi.

Moji preci su Bogumili od bratstva Gojković.

( Najsažetiji podaci Bogišićevog Muzeja / Arhiva Cavtat )

Dalja razmišljanja i znanja su lična stvar i predožbe stvorene na osnovu fakata ,uma , porijekla, tradicije i na tim osnovama stečenih znanja.

Padom Herceg Novog tri brata Gojkovica su po nalogu pater familias konvertirali na katolicizam , pravoslavlje i islam. Očuvanje gena ( bogatstva ) i borba za opstanak. Tako se u bogumilskoj Bosni masovno radilo dolaskom Turaka…

O tome nema licitiranja i rasprave ni u teorijskom smislu. Kao ni o mome odnosu prema Bosni , njenoj historijskoj tradiciji i zbilji .

Vratimo se na malicioznost komentara.

U danu kada svaki čovjek , napose Bosanac duboko žaluje seni monstruozno pogubljenih Srebreničana , našla je jedna transrodna individua , najveće zlo na bloggeru , licitirati krvnim zrncima i prebrojavati ih. I normalno isključivati Fincija i Sejdića i mnoge druge kao da ne postoje. Djeliti Bosance po nekoj vještačkoj i izmišljenoj nacističko- nacionalnoj osnovi vodi novoj krvi i razgradnji samobitnosti Bosne.

Neupućenim k znanju ; svoja mišljenja o Bosni , Bosancima i izmišljenim nacionalnim “bosanskim ” kategorijama godinama svako malo predočavam / apsolviram na stranici Bosna zemlja Božije milosti.

Blogovi Grad Čednosti zemlje Božije milosti i Modra rijeka su moj bijeg od stvarnosti . U njima pokušavam da izrazim svoje viđenje ljepote , ljubavi , dobrote , humora , milosti , umjetnosti…uopšteno ,mojih estetskih nazora, umjeća i zahvalnosti na svakom poklonjenom danu, trudeći se da ne prelazim kritični prag dobrog ukusa i verba opscene.

Moje generalije se znaju. Nikad ih nisam krio , niti njima sablažnjavao pučanstvo. Vrlo rijetko pričam o sebi i ne volim biti pametan.

Mogu dodati jedan nepoznat i za javnost nebitan detalj:

Bosanac sam.

Tako mi u knjigama staroslavnim od iskona , a i u ovim novim , matičnim zapisano .

Borac sam Armije BiH od 12.4 1992. do 10.4.1996.

Najmanje tri puta sam , po mahalski roknut , medicinski ranjen.

Latinska dg ? Uh ima ih hejbet, ma čitav roman, ne mrem ih ni u velikački zapis sprcat.

Ratni sam vojni invalid , ono čuveno RVI , koji se ne ustručava da koristi sva svoja prava i pride preko toga . Valjda zato nisam baš omiljen kod “muškaraca”. Hvala Gospodu Milostivom!

60% tjelesnog sebe sam ugradio u ovu Bosnu zemlju Božije milosti.

Umnog ? Ne gradiram se ,jer blesimetar ne dopire do tih granica , ali skromno govoreći , mislim da je dostatno za 159 % .

U prvi momenat sam htio da iskantam sve što znam o malicioznom komentatoru .

Međutim Bog Milostivi mi reče :

“Nemoj , oprosti neukom , zar ne vidiš da se o svom zlu i halu zabavio.”

Ja ću ipak , radi dobrobiti divnih bloggerki , po drugi put, pretposljednji put , skrenuti pažnju da se iza pseudonima Laure Tesle krije jedna hadumasta ” muška ” kreatura , kojoj metla sasvim dobro pristaje. I ima mnogo klonova , što muških što ženskih bloggova. Ne rekoh li , transrodni afiniteti. No nije moje da nabrajam i po mahalski ružim . Što čojk sam sebe nadimcima, oznakama i “sokratovskom pameću” more nagrditi i natalambačit , to ga ni najveći neprijatelj ne mere natakarit.

Valjda će mi se oprostiti , što sam izuzetno ponosan i malo se oholim što mi um , srce i duša pripadaju veličanstvenoj geografskoj lokaciji zvanoj Bosna.

*

Kenza Farah – Krikovi Bosne / Song – lirics – Prevod na Bosanski jezik

Komentariši