Nekrolog za Molly

( umjesto komentara )

Draga Bandida ,

Molim te nemoj se ljutiti na mene zbog “nedostatka” empatičnosti glede usnuća tvoje ribice . Ne mogu je zvati Molly jer mi se čini da je rodno porešno krštena . Apsolutno sam siguran da se riba zvala Mobby . Na to me navodi sijaset potencijalnih uzroka ribicinog upokojenja.

Mobby definitvno nije Molly , jer ne vuče mediteransko porijeklo slanih voda okolice otoka Lezbos. Kada si birala ribicu za hastalsko/sobno stanište nisi obratila pažnju na par sigurnosnih detalja.

Nisi kupila zlatnu ribicu , tako da ostaje žal da ti je ostala neispunjena ona neostvarena , sakrivena želja , zvana tiha patnja.

Nisi se zagledala u … , hm , poetski rečeno u mogućnost bremenitosti neimentovanog subjekta.

Sve je u parovima , pa tako i riblji hajvani. Kad ostanu sami safata ih tuga i da je Molly ona bi odavno izvrnula peraja u zrak .

Ovako Mobbya je zadržavala na životu tvoja ljepot milosna prisutnost i svakodnevna skrb.

Mobby je bio ljubomoran na macane . Koliko ja znam u tvojoj tihoj luci su dva ? I eto hejbet razloga za presvisnut :

-Samoća , bezbadežna zaljubljenost u umilnu Delfinku , daklen jadi mladog Mobbyja , ljubomora kao raspeće , pride beznadežno , doživotno zatočeništvo …

Ma prava pravcata kavalerija rustikana.

I šta je preostalo Mobbyu . Jal presvisnut od tuge , jal se upucat ko siroče. Intuicijom si sklonila sve moguće rekvizite dostatne za riblji suicid.

Dakle , Mobby je rečemo biva tiho patio , odbijao piće i iće , čak i vodu , pa skroz naskroz presvisno Najbezbolni izlaz.

Svemu što stvori Gospod udahne dušu , pamćenje , i nephodni minimum razuma.

E sad, gdje će Mobbyeva duša , zavisi o mislima kojim je sebe mučio. Ako je blejio u Bandidu ne piše mu se dobro, a možda mu se oproste vrele misli .

Ne razumijem se u hajvanske putešesvije poslije usnuća . Budisti kažu da se insan , u drugom životu može pretvoriti u hajvana, biljku ili kamen. Hajvan takođe . Nešto ne anlaišem te gluposti , ali radi objektivnost i neukih to navodim kao horor zombijevsku mogućnost.

U mahali kažu : ako se kamen nosi u džepu i jednog dana nestane , nedostajaće haman kao insan ili hajvan. Ili barem fikus.

Za tvog pepeljastog , dlakavog hajvana nisam siguran. Kažu da životinje predosjete zlo i nevolju . Mislim da se on radovao mogućem trenutku nečije nepažnje i u ribici vidio potencijalni obrok. Zakon prirode i opstanka .

Takvi su vam mačori , a bome i mačkice . Umiljati/e , ulizuju , maze i vrte se oko nogu , ne bil štogod ućarili .

Ne tuguj Prijateljice ,

Molly / Mobbi je izvršio svoju životnu svrhu . Radovao je ukućane i odzimao im vrijeme , kojeg je pođeđe nedostajalo.

Tebi , “malena crna sa bijelim flekicama , koja si sanjala neko najbistrije jezera bez opasnosti ” , želim bistre rijeke koje edenskim vrtovima plove.

Molim za oprost , ako griješim u bilo čemu i saučestvujem u gubitku.

2 komentara

 1. Eh da, siroče, što ti veliš, Mobby, Molly, kako god.
  Pepeljasti dlakavi hajvan i nije imao interesa za ribama. Interes je imala samo jedna mala bijela sa tufnicama.Ona provodi dane ispred tog “ekrana”to je bila njena najdraža riba, eh sad šta bi bilo dalje da je mogla doći do nje, o tome nećemo, ali mislim da svi već znamo.

  Mnogo hvala na lijepim zapisanim riječima❤️

 2. Draga Senorita bandida

  Naše korespodiranje glede usnuća tvoje ljubimice zaintrigirala je , meni blisku , stranicu Bosna zemlja Božije milosti . Glavni i odgovorni urednik se uz moju ( nadam se i tvoju post festum ) saglasnost , lično uključio u datost i jednim tekstom povezao osnovne značajke Mollynog kratkorajnog bivstvovanja i usnuća.

  Zapisom ” Nekrolog za Molly” “malena crna sa bijelim flekicama” će ući u mnoge domove , imajući vječni pomen , bar dok Google bivstvuje .

  Vjerujem da je ispraćena konačnm ovozemaljskom smiraju na primjeran način. .

  Mir za Molly gdje god bila.

  A tebi mnogo sreće u prelijepom životu

  http://bosnazemljabozijemilosti.ba/?p=91852

Komentariši