Štorija o Mare

 

Bilo je nekoliko Mara u našim mahalama. Uglavnom su to bile skraćenice imena Marija. Samo je jedna Mara imala puno ime Mara. Sa jednom Marinom smo se šalili  da je Mara. Ona se ljutila  , plazila nam jezik , a nama je to bilo vrlo simpatično. Kada se prestala ljutiti , znali smo da se zaljubila, zakapijala usta  i mi je više nismo zvali Mare. Zvali smo je Princezo.

Mara koja se najčešće pominjala u našem komšiluku su zvali Mara Gatara. Nećemo vam otkriti toplu vodu kad kažemo da je ta znala gatati. Nikad nije fulila. Nema svjedoka da je ikad išta  išta potrefila.

Narod ko narod. Ode kod Mare i debelo joj plati za gatanje. Sve što ona izgata oni obrnu naopako i ibrete se  , kako ona naopako pogađa.

Gatara je bez gatanja sve znala. Ko s kim, koja je ovo, čija je ona. Čak ni koja je i ovo i ono, joj nije moglo mašiti. Svi svetski šund mediji tog vremena, su prenosili njena zapažanja , komentare i tračeve. Čak i oni „ozbiljni“ mediji  su je počeli ozbiljno shvatati.

Opet onu drugu smo zvali Mara Daskara. Ona nije znala gatati, ali olajavati je mogla po čitav dan. U tom fahu je bila i ispred Mare Gatare ,  na top deset gatara svijeta.

Što je ta znala olajavati. Čudo jedno. Nećemo vam otkriti toplu vodu kad kažemo da je ta znala olajavati. Nikad nije fulila. Nema svjedoka da je išta potrefila.
 
Narod ko narod. Ode kod Mare  Daskare i debelo joj plati za olajavanje. Sve što ona olajava oni
prihvate kao i istinu i čaršija bruji ko skim , ko će skim i ko neće nikada biti skim. To je najvoljela olajavati. Hadume i tetkice.

Ipak  prvo mjesto u olajavanju i gatanju su ubjedljivo  su držali Vatikanski jal bećari, jal hadumi,jal tetkice. Nikako ljudi. Ne mo'š biti čo'ek ako nisi ženjen. Njihova olajavanja , gatke i laži i mali vrapčići znaju, pa ih nećemo pominjati. A i bliže se blagdani. Nije vakat dušu griješiti olajavanjem.

Koji blagdani? Bilo koji ,  važno je svetkovati.

Drugo mjesto drže glavni svećenici Jehovinih svjedoka . Od sanstefanskog mira 1878. godine laju na sav mah oglašavajući apokalipsu. Od tada svake godine o tome kukuriču po više puta godišnje. Mi izbrojali do sada su 411 puta najavili smak svijeta. Merete skontati koliko su puta fulili.

Treći si bili Buš i Bler, oliti kapiciner i drekavac.Oni su kevčući obznanjivali da su upucali Bin Ladena, zaboravivši obznaniti da su ga stvorili. Njihov lavež su mediji u stopu pratili.
.

Iako su oduvali fenjer ,nije zgoreg ih pomenuti, jer imaju naslijednike.

Irak gomila hemijsko i atomsko i oružje prijeti Izraelu , njihovoj mazi. Sadam je bez njihovog dopuštenja nekoliko puta pustio vjetar. To rokanje im je posebno išlo na živce.

Zbog toga su nalajavanjem ujedinili zapadni dunjaluk da porobe i razruše Irak. Irački narod još uvijek u krvi plaća njihovo olajavanje. Olajavali oni i Iran , no to je malo čvršći orah.

Trenutno treće mjesto drže kreacionisti. Oni olajavaju starost Zemlje. Kažu da su svi drugi ludi ako misle da je Zemlja stara koliko je stara. Jok ona je stara 4006 plus 2015 godina i nema druge. To je tako, jer oni tako skontali ,da bi pučanstvu lovu otimali. I jošte svake godine , zadnja 64 stađuna otkrivaju po jednu Nojevu barku.

Šta milsite koliko je bilo pravih Nojevih u čun sklepanih drvcadi.. ( U strogom  povjerenju : Ni jedno.)

Mara Daskara je ili olajavala ili slagala daske po dvorištu. U intermezzu, bi se falila četvrtim mjestom svjetskih olajavača. Iako je slagala daske po vas cijeli dan, nije dobila ime po daskama. Jok. Ime je dobila zato što je bila obla k'o tabut tahta.

I tako neprimjetno se prišunjasmo temi koja nas zaista tišti. Moglo bi se reći ne da nam mira još od pubertetskih dana. Stariji su te dane u to vrijeme  zvali jutroklik dani. Danas se vabe kao tinejđerski. Mi bi rekli  , dani zbunjene mladosti.

Radi se o pučanskoj izreci:

Razumije se u to i to ,  ko Mara u kriv anamo onaj.

****

Kraj prvog dijela.

Komentariši