beats by dre cheap

Stađuni , stađuni naši


Jesenja fantazija


Jesenji opus I


Ah , to proljeće


Proljetni opus II


Svileno ljeto


Ljetni opus II


Zima


Zimski opus IILijep je,proljetni sunčani dan. Zima došla na svoje. Biće i kiše, u planinskim predjelima i snijega.Čini se, sve se pobrkalo.

Mi volimo sva godišnja doba i kada su ona u svom elemntu.Ali nama naopakim kaki jesmo, svejedno koji je vakat i zato ćemo malo lamentirati o birvaktile stađunima.Recimo, ko je vidio jesen a da u njemu jagode blistaju ,a ljubičice nježnošću mirišu krajolike.

Jesen je da jabuke i kruške zriju. Nekada je bilo da njen dragi ide u armiju.To je značilo čim se vrne eto svadbe,eto takarli dana opet u neku jesen. Jer jeseni su za svadbe, i tako to. Za duboko oranje. I brazde. I sve što uz svadbe ide. Kaže Sveta knjiga: vaša žena je vaša njiva. Mi dodajemo i voli duboko oranje. Kako neće voljeti. To je osnov plodnosti i života.Proljeća su za buđenje života i cvijeće sve je , u beharima i mirisima. Dunjaluk oživi i sve se uzbiba. Arija miriše na ljubav. I povjetarci donesu tu čuvenu, jedinstvenu, veličanstvenu , uglavnom neponovljivu ljubav. Bude i bolnih. Neka , ako nema boli znači nije se ni voljelo.O ljetu se sanja, jer trava je narasla, miris pokošenog sijena je tu, da se valja u njemu i kupa u suncu. A ono sunce i valjanje? Pa udari sunčanica počesto. I zaboravi se insan.A kad se zaboravi, eto novog života. Ne odmah. Ima određeni vremenski period kroz koji i priroda i insanka postaju bremeniti.

A šta ste vi mislili, sunce vas mlatne u čelenku, vi se zaboraviti i da nema poslijedica. Ne mere to tako. A poslijedice su lijepe i željene. Neke i nisu. Na prvi mah, ali se prigrle. Djeca su najljepše i najnježnije u ljudskim životima. Čedna i bijela kao zima.

A i ta zima. Hladna je i lijepa. Tjera čovjeka da se grli i stišće, da se zagrije. A kada se zagrijava krv uzavrije i onda zna se ,šta je raditi da se insan malo rashladi.Igrati se kamare.Znate ono , treba posteljinu na kamaru, pa u seharu. A kamara ima raznih i uzdisajnih.Te dušeci, te šilteti , te svilene plahte, minderluci ,a napose i meki jastuci. Jer ako je zima, treba grijanje pojačati.Najlakše jastučenjem, a mere i dušečenjem. O kako je to zabavno , da samo znate , a i … (Neki drugi put.)

Lijepi nam ovi stađuni, svaki. A ljudi izvoljevaju.

Neko voli ovo , drugi bi ono godišnje doba.

U nekim – u zemlju propadaju, neka , jopet , mrze i najrađe bi da ih nije.A ljubav gospodo?

A grijanje i veljanje?

Šta sa pupanjem i bibanjem?

Šta sa zrenjem i dubokim oranjem?

Vi bi i to da preskiočite sa godišnjim dobom koji ne volite.

Mislimo da niste svjesni šta ne volite.Što bi poete rekle:

Mnogo toga nije volio, pa je zaboravio vrbopuc.U Prevodu:

Samo jednom se živi, a vrba svako malo puca.

i

Takarli nam bili svi stađuni.
gradcednostizemljebozjemilosti
http://gradcednostibloggerba.blogger.ba
24/03/2018 10:26